25 Januari 2019

DESTINATIONS : RANAU RABBIT FARM, SABAH

www.cla-travel.asia ~ Ranau Rabbit Farm

Guess what ?! I'm back to blogging again ! I guess once it gets in your blood, it's impossible to be free from the itch. All right, let's talk straight to the point --- Ranau Rabbit Farm,  Sabah
RANAU RABBIT FARM, SABAH
Location : Kampung Kigiok, 89300 Ranau, Sabah
RANAU RABBIT FARM, SABAH
Well, it was not huge farm but, the accessible to the rabbits was really made much easier. We could touch, feed, carry, play with those rabbits that released in the fenced area. All the visitors were free to enjoy the accessibility but, on the other hand, I pity the rabbits too as they are made to entertain us for the exchange of fees....well, sad to say that.
RANAU RABBIT FARM, SABAHRANAU RABBIT FARM, SABAH
Ranau Rabbit Farm is a good place for kids and family. Except some of the rabbits are dirty and shed some fur off. Pretty sure they need some grooming or maybe vet. Actually, it's not somewhere you can spend a day, but if you want somewhere for an hour or two to keep the children amused then it'll do the job just fine. Very friendly rabbits so do include this place to visit when you bring kids and they would love to be there. Guarantee !
RANAU RABBIT FARM, SABAH
This is quite a small farm and not the size you may have been to before but the price reflects that at MYR3 for an adult and MYR2 for children, you can also buy a small bag of feed which is cost MYR1 and I thought quite reasonable.  As a visitor, this is my suggestion --- maybe a sign showing people exactly how to wash their hands properly would be helpful, I know that sounds crazy but lots of people don't wash their hands properly and completely miss areas of hands. 
RANAU RABBIT FARM, SABAH
There is also a small cafe where my team were having a good 'Kopi Apai' or 'Apai Coffee' originally made by Ranau people. The cafe has a yummy waffles too !  
RANAU RABBIT FARM, SABAH
You won't be here all day, not much more than a couple of hours really but we will definitely be coming again next time.

29 ulasan:

5 Little Angels berkata...

So many cute rabbits here. My children sure love this place so much.

Nadia Johari berkata...

wah..sabah ada tempt arnab ye..fariza suak denagn arnab tau..hehee..kalau dapat pergi tempat ni mesti best betul

precious cla berkata...

Hai Nad, tempat ni memang sesuai sangat untuk budak-budak :)

Nina Mirza berkata...

Perghhhhh... Gemoks gemoks rabbit nya! Comel sungguh. Terasa excited nak pegang! Bagus ni bawak anak-anak jalan sini, udara pun nyaman jer .. Harga masuk pun murah. Sayang nya nak pegi ke Sabah tu yang jauh dan mahal. One day harus holiday kat Sabah ni

precious cla berkata...

Hello Nina, tapikan....tiket Air Asia tengah murah tu skarang, jom-lah visit #BeautifulSabah :)

AyuArjuna BiGoshh berkata...

Alaaa comelnya tempat ni. First time dengar. Ini kalau bawa anak2 mesti excited jumpa rabbit hehe

Hanny Abdullh berkata...

Wooo..ni kalau anak sis tengok ni memang suka lah dia, tengok pulak gemuk2, mau digomol rabbit tu nnti..hehe. bagus ada tempat cam ni..ala2 macam cat cafe jugak, boleh main2 dengan diorg n minum2. Kalau dekat sure dh pergi ni

Bonda Chanteq berkata...

Maaakkkaii!!...besar2 nya rabbit tu...geram tgknya..mesti anak2 seronok dpt p sana kan...kalo ada kesempatan boleh juga melawat rabbit ke sana...

precious cla berkata...

Boda Chanteq ~ yes, bonda, arnab-arnab semua comel dan gemuk~gemuk, best nak gomol2 hahaa

Syiera Firdaus berkata...

Wow interesting place to visit. I like rabbits. So cute. Very suitable for the family and kids. My daughter will love it. Nice sharing

Mimie berkata...

Alaaaa bestnya. Bila nak sampai sini. Banyak tempat menarik. Nak nak ada rabbit. Anak anak mesti suka Rabbit ni nampak montel dan comel tau

Emi berkata...

Mak aiii gemok2 besar2 semua arnab kat sini. Ni buat peluk ni sedap kalau macam ni. Geramnya la hai tengok.

Julia Mahir berkata...

My kids will definitely love this place if we go there. They are so animal lovers. But we havent been to Ranau. I've only been to KK once. I gotta put this on my wishlist too!

precious cla berkata...

Hai Mimi Azirah ~ Kundasang & Ranau area memang banyak tempat menarik, tak rugi datang jauh-jauh ke Kundasang & Ranau sebab banyak lokasi yg boleh dilawat :)

Henry Tan berkata...

so cuteeeeee! seems like more and more attraction in sabah! time for me to pay a visit after so many years!

Azni berkata...

Nice place yer.. i’ve been to sabah around 2014.. but never heard abiut this place. Willl definately make a visit if i go to sabah again

Mek Onie berkata...

Yahhhhhh! Bulan 2 hampir datang dan tak sabar rasa nak ke Sabah bulan 2 ni, masuk ni kali kedua ke sabah dengan family. Hehe.. Cuma lokasi ni onie tak pergi lagi :D

precious cla berkata...

Wah Mek Onie mahu ke Sabah ? jangan lupa masukkan tempat ni dalam itinerary tau :) hehe

irrayyan berkata...

Waaa sukanya dikelilingi rabbit.. comel pula tu semua..boleh bagi makan.. boleh singgah sini kalau ke sabah nanti

Zharif Azis berkata...

Tempat baru kah ini ? Sebab masa pergi Sabah dulu tiada yg reccommend saya pergi ke tempat ini. Wahhh kalau dpt pergi nie memang best. Arnab dah lah antara haiwan kegemaran saya. Comel2 sungguh !

Faries berkata...

I love Rabbits. It's cute! I have been to Ranau last year but i never knew about this place. The ticket for entrance also very cheap. I wish can go there soon

precious cla berkata...

Hai Zhariff ~ actually Ranau Rabbit Farm baru buka lebih kurang 3 bulan lepas. Di Kundasang juga ada taman rabbit tau cuma, yang tu saya belum pergi lagi. :)

HALIMAH BINTI MUHIDEN berkata...

Wah...dah ada rabit farm kak pun dah lama tak pegi sarah,in my wishlist

precious cla berkata...

Hai Halimah ~ yup ! Tourism Sabah semakin baik tahun ke tahun, banyak tempat menarik dimajukan menjadi lokasi pelancongan :)

xulhlmi berkata...

Awwwhhh they are so cute!!! I have to book flight ticket now to see them this upcoming September.

Alia Farhan berkata...

Omgee. .so cute. Rindunya sabah... I wish i can fly there soon. . Also miss ranau

precious cla berkata...

Hi Alia ^^ yes, they are so cute, please visit them ! :D

cre8tone berkata...

tak pernah pergi sabah lagi.. the rabbit farm looks so nice.. great one..

liti sugandi berkata...

sangatt cute sekali tempat untuk bermain bersama keluarga dan anak anak mengenal hewan rabbit