DESTINATION : SOSODIKON HILL, KUNDASANG

www.cla-travel.asia ~ Sosodikon Hill, Kundasang Sabah
 SOSODIKON HILL, KUNDASANG
Alright, let's go, grab your shoes, some water, a sweater and follow me. You won't regret it. And if you do...well, too bad for you !
SOSODIKON HILL, KUNDASANG
So, here was my story on last Saturday ~ went to Sosodikon Hill, Kundasang Sabah. These hill are located about 5 kilometre from Kundasang town, on the same road to Desa Dairy Farm and Mount Kinabalu Golf Park. The right turn to Sosodikon Hill is located barely 50m away from left to the well known Desa Dairy Farm. But, the road to the base of the hill is narrow and can be rough. One can choose to leave their car just off the main road, and leg it from there. The actual climb takes only 20 minutes or less. What awaits you is the unique pyramid shaped hills to your south and the mesmerizing Mount Kinabalu to your north. Yes, on both right and left sides, you'll see the beautiful valleys of Kundasang. 
SOSODIKON HILL, KUNDASANG
Walk my way through the hill and remind myself that we are such a small thing on this planet, that everything we do as an impact. Mother Nature will win ! you better take care of her.
SOSODIKON HILL, KUNDASANG
Sosodikon Hill is good for a short hike in Kundasang with a majestic view of Mt Kinabalu (if weather permits), pyramid hill and Kundasang town. Sosodikon hill(s) consist of two hills and is easy for kids.  RM 3 fees is charged per adult and RM2 for children under 12.
SOSODIKON HILL, KUNDASANG
Yes, take a break, like, for real ! And taking your time allows you to reconnect with all the little things life has to offer to you that may come unnoticed in your everyday life. May it be the calm and silence of these landscape or the sound of the wind going through the trees. You refocus yourself on what is important to you, that connection with the environment, realizing that happiness is as simple as this. 
SOSODIKON HILL, KUNDASANG
And so I am fully ready for adventure...to be continued in the next article !
DESTINATION : SOSODIKON HILL, KUNDASANG DESTINATION : SOSODIKON HILL, KUNDASANG Reviewed by Precious Cla on 16.1.19 Rating: 5

30 comments:

Azhafizah MN said...

cantiknya view di sosodikon hill kundasang ni. hope one day can be there :)

el said...

cantiknya view kat sosodikon tu..1st time dengar tempat nama sosodikon ni..dia dekat2 mt kinablu ke CLA

Diana Rashid said...

Cantiknya view..Orang sabah mesti tak teringin pun nakgi cameron Hignlands kan??ahhaha..sebab kat sabah dah cukup cantik kot..

Sunshine Kelly said...

Wow! Maa, best sangat kat Sabah. There are a lot of places to explore in Sabah rasa nak pergi juga.

Wawa Ashihara said...

Wah nmpk cntikla pemandangan kat sini.. Teringin nk ke sini.. Tp tah bila dpt ke sini.. Huhu

sayaiday said...

Cantiknya view dkt sana, idah dah lama plan nak pergi kundasang. Boleh letak tempat ni dalam itinerary hehe

Nadia Johari said...

Pergh cantik pemandangan dia.. Nampak macam swjuk je.. Bila nak sampai sana.. Menarik.. Dekat dengan dairy farm ye.. Nanti dtg sini cla bawk nad jalan2 ok

Precious Cla said...

Hai Nad, boleh je..nanti u datang sini I jadi tour guide yer :D

Mimi Azirah said...

Nak datang sini jugakkk.. pemandangan memang cantik kan..

Amanda Suria said...

First time sis dengar nama Sosodikon Hill ni..nampak tka banyak tempat kat SAbah yang sis tak tau dan patut tahu..hey..meh la jadi tour guide sis..cantik betul pemandangan kat sini..sekarang memang sis perlukan ketenangan untuk speedy recovery..

Precious Cla said...

Hai sis Amanda, jom la datang Sabah ! nanti kita explore Kundasang puas-puas :) ^^ speedy recovery sis :D

Chris_Sella said...

Dulu selalu ja lalu sini, tapi lalu jak la & beli sayur tepi jalan tu. tak pernah pun terpikir memang cantik kalau Jalan-jalan di Kundasang

Precious Cla said...

Hi Cris-sella, aiitss yakah ? klu dekat bila-bila pun blh p bah kan hehe :D

Kylie Cre8tone said...

terasa nak pergi ni.. begitu cantik sekala pemandangan... let's go and hv a look for real..

Nadratul Syazwana said...

Gambar last tu! Cantiknya view siap ada kabus sekali haaa. Lawa! <3 Berbaloi naik atas tu kalau pemandangan lawa camni kan. Nad setakat ni tak pernah jejak lagi tempat-tempat dekat Sabah hehe. Tengok macam banyak tempat yang best.

Cindyrina Rina said...

Must visit in Sabah. Last I went to Sabah only for 3 days 2 nights . So no chance to even explore around . I love to re visit and add this place as my itinerary. The view is awesome.

JMR said...

Cantik giler view kat sana. Pernah baca pengalaman beberapa orang kawan ke Kundasang. Sejuk dan cantik kan kat sana. Teringin nak ke sana satu hari nanti.

Nur Amni said...

Bestnya kundasang
Doakan amni dapat ke sini juga nanti
One of my wishlist nak travel satu dunia jika diizinkan
Btw cantik2 semua gambar 😍😍😍

iffah hussin said...

Menarik Sosodikon ni, dah pernah ke Sabah dan Kundasang tapi masa tu tak ada tempat ni... nest time nak pergila.. suka tengok pemandangan dekat Sosodikon

Mohamad Faris said...

I went to kundasang a few years back but never know about this place. I love to see the view! It's stunning. I will be there soon. huhuhu. Thanks for suggesting this place!

Precious Cla said...

Hi Mohamad Faris, yes, please come back and re-visiting Sabah ! Many new places to discover and explore. :)

alia farhan Said said...

Cantik nya view kt sini... Tak sabar nak ke sabah ujung tahun ni... I love sabah very much.. From the island.. Beaches.. Their mountains 😍😍😍

AyuArjuna BiGoshh said...

Cantiknya view di sini. I pernah datang kundasang tp di sini tak sempat pagi lagi. Baca your entry teringin nak datang sini hehe

Henry Tan said...

ahhh i have been to kundasang long time ago! such a nice place with nice scenery and fresh air! and the wind is quite cooling too!

Mrs Liez said...

rindunya nak pergi kundasang lagi.. lasti pergi tahun 2015 wift my in family.. really have fun dan good experience there. even my honeymoon year 2010 also i pergi kundasang. best sgt even my in law dah plan nak pergi lagi but stay longer dekat kundasang then KK

Hanny Abdullah said...

sis memang berangan nak ke Kundasang, katanya tempat cantik2. Kalau satu hari sis dapat ke sana, bolehlah sis ke sosodikon hill ni

Fadzi Razak said...

Ni first time dengar pasal sosodikon ni. Mostly kalau baca mesti orang rekemen pergi dairy farm tapi tak ada pun yang rekemen tempat ni. Bagus jugak u cerita pasal sosodikon. Kalau tak, i tak tau

tenku butang said...

Suka tengok pemandangan kat Kundasang ni.. ramai kata kat sana view dia cantik-cantik.. tenang dan mendamaikan.. teringin nak jejak kaki kat kundasang tapi tak tau lah bila

iu zira said...

Saya suka tengok view kawasan gunung, cantik dan tenang sebab tu saya suka mendaki

Mimi Azirah said...

Kundasang ni one of my favourite tempat yang i nak sangat datang. Pemandangan memang cantik

Powered by Blogger.