-- -->
banner

16 January 2019

www.cla-travel.asia ~ Sosodikon Hill, Kundasang Sabah
 SOSODIKON HILL, KUNDASANG
Alright, let's go, grab your shoes, some water, a sweater and follow me. You won't regret it. And if you do...well, too bad for you !
SOSODIKON HILL, KUNDASANG
So, here was my story on last Saturday ~ went to Sosodikon Hill, Kundasang Sabah. These hill are located about 5 kilometre from Kundasang town, on the same road to Desa Dairy Farm and Mount Kinabalu Golf Park. The right turn to Sosodikon Hill is located barely 50m away from left to the well known Desa Dairy Farm. But, the road to the base of the hill is narrow and can be rough. One can choose to leave their car just off the main road, and leg it from there. The actual climb takes only 20 minutes or less. What awaits you is the unique pyramid shaped hills to your south and the mesmerizing Mount Kinabalu to your north. Yes, on both right and left sides, you'll see the beautiful valleys of Kundasang. 
SOSODIKON HILL, KUNDASANG
Walk my way through the hill and remind myself that we are such a small thing on this planet, that everything we do as an impact. Mother Nature will win ! you better take care of her.
SOSODIKON HILL, KUNDASANG
Sosodikon Hill is good for a short hike in Kundasang with a majestic view of Mt Kinabalu (if weather permits), pyramid hill and Kundasang town. Sosodikon hill(s) consist of two hills and is easy for kids.  RM 3 fees is charged per adult and RM2 for children under 12.
SOSODIKON HILL, KUNDASANG
Yes, take a break, like, for real ! And taking your time allows you to reconnect with all the little things life has to offer to you that may come unnoticed in your everyday life. May it be the calm and silence of these landscape or the sound of the wind going through the trees. You refocus yourself on what is important to you, that connection with the environment, realizing that happiness is as simple as this. 
SOSODIKON HILL, KUNDASANG
And so I am fully ready for adventure...to be continued in the next article !
your advertise here

This post have 30 comment

avatar
Azhafizah MN delete 14:23

cantiknya view di sosodikon hill kundasang ni. hope one day can be there :)

Reply
avatar
el delete 14:53

cantiknya view kat sosodikon tu..1st time dengar tempat nama sosodikon ni..dia dekat2 mt kinablu ke CLA

Reply
avatar
Diana Rashid delete 19:16

Cantiknya view..Orang sabah mesti tak teringin pun nakgi cameron Hignlands kan??ahhaha..sebab kat sabah dah cukup cantik kot..

Reply
avatar
Sunshine Kelly delete 20:46

Wow! Maa, best sangat kat Sabah. There are a lot of places to explore in Sabah rasa nak pergi juga.

Reply
avatar
Wawa Ashihara delete 20:51

Wah nmpk cntikla pemandangan kat sini.. Teringin nk ke sini.. Tp tah bila dpt ke sini.. Huhu

Reply
avatar
sayaidaydotcom delete 09:22

Cantiknya view dkt sana, idah dah lama plan nak pergi kundasang. Boleh letak tempat ni dalam itinerary hehe

Reply
avatar
Nadia Johari delete 11:09

Pergh cantik pemandangan dia.. Nampak macam swjuk je.. Bila nak sampai sana.. Menarik.. Dekat dengan dairy farm ye.. Nanti dtg sini cla bawk nad jalan2 ok

Reply
avatar
precious cla delete 13:47

Hai Nad, boleh je..nanti u datang sini I jadi tour guide yer :D

Reply
avatar
Mimie delete 13:51

Nak datang sini jugakkk.. pemandangan memang cantik kan..

Reply
avatar
Suria Amanda delete 14:29

First time sis dengar nama Sosodikon Hill ni..nampak tka banyak tempat kat SAbah yang sis tak tau dan patut tahu..hey..meh la jadi tour guide sis..cantik betul pemandangan kat sini..sekarang memang sis perlukan ketenangan untuk speedy recovery..

Reply
avatar
precious cla delete 14:36

Hai sis Amanda, jom la datang Sabah ! nanti kita explore Kundasang puas-puas :) ^^ speedy recovery sis :D

Reply
avatar
Chris_Sella delete 15:02

Dulu selalu ja lalu sini, tapi lalu jak la & beli sayur tepi jalan tu. tak pernah pun terpikir memang cantik kalau Jalan-jalan di Kundasang

Reply
avatar
precious cla delete 15:53

Hi Cris-sella, aiitss yakah ? klu dekat bila-bila pun blh p bah kan hehe :D

Reply
avatar
cre8tone delete 16:21

terasa nak pergi ni.. begitu cantik sekala pemandangan... let's go and hv a look for real..

Reply
avatar
Nadratul Syazwana delete 17:18

Gambar last tu! Cantiknya view siap ada kabus sekali haaa. Lawa! <3 Berbaloi naik atas tu kalau pemandangan lawa camni kan. Nad setakat ni tak pernah jejak lagi tempat-tempat dekat Sabah hehe. Tengok macam banyak tempat yang best.

Reply
avatar
cindyrina delete 20:15

Must visit in Sabah. Last I went to Sabah only for 3 days 2 nights . So no chance to even explore around . I love to re visit and add this place as my itinerary. The view is awesome.

Reply
avatar
JMR delete 22:20

Cantik giler view kat sana. Pernah baca pengalaman beberapa orang kawan ke Kundasang. Sejuk dan cantik kan kat sana. Teringin nak ke sana satu hari nanti.

Reply
avatar
www.duniafarisya.com delete 23:04

Bestnya kundasang
Doakan amni dapat ke sini juga nanti
One of my wishlist nak travel satu dunia jika diizinkan
Btw cantik2 semua gambar 😍😍😍

Reply
avatar
Bonde Zaidalifah delete 23:08

Menarik Sosodikon ni, dah pernah ke Sabah dan Kundasang tapi masa tu tak ada tempat ni... nest time nak pergila.. suka tengok pemandangan dekat Sosodikon

Reply
avatar
Faries delete 07:34

I went to kundasang a few years back but never know about this place. I love to see the view! It's stunning. I will be there soon. huhuhu. Thanks for suggesting this place!

Reply
avatar
precious cla delete 07:51

Hi Mohamad Faris, yes, please come back and re-visiting Sabah ! Many new places to discover and explore. :)

Reply
avatar
Alia Farhan delete 08:29

Cantik nya view kt sini... Tak sabar nak ke sabah ujung tahun ni... I love sabah very much.. From the island.. Beaches.. Their mountains 😍😍😍

Reply
avatar
AyuArjuna BiGoshh delete 09:01

Cantiknya view di sini. I pernah datang kundasang tp di sini tak sempat pagi lagi. Baca your entry teringin nak datang sini hehe

Reply
avatar
Henry Tan delete 09:51

ahhh i have been to kundasang long time ago! such a nice place with nice scenery and fresh air! and the wind is quite cooling too!

Reply
avatar
mrsliez delete 10:10

rindunya nak pergi kundasang lagi.. lasti pergi tahun 2015 wift my in family.. really have fun dan good experience there. even my honeymoon year 2010 also i pergi kundasang. best sgt even my in law dah plan nak pergi lagi but stay longer dekat kundasang then KK

Reply
avatar
Hanny Abdullh delete 10:18

sis memang berangan nak ke Kundasang, katanya tempat cantik2. Kalau satu hari sis dapat ke sana, bolehlah sis ke sosodikon hill ni

Reply
avatar
Fadzi Razak delete 10:20

Ni first time dengar pasal sosodikon ni. Mostly kalau baca mesti orang rekemen pergi dairy farm tapi tak ada pun yang rekemen tempat ni. Bagus jugak u cerita pasal sosodikon. Kalau tak, i tak tau

Reply
avatar
Tengkubutang delete 10:25

Suka tengok pemandangan kat Kundasang ni.. ramai kata kat sana view dia cantik-cantik.. tenang dan mendamaikan.. teringin nak jejak kaki kat kundasang tapi tak tau lah bila

Reply
avatar
iuzira delete 09:00

Saya suka tengok view kawasan gunung, cantik dan tenang sebab tu saya suka mendaki

Reply
avatar
Mimie delete 09:34

Kundasang ni one of my favourite tempat yang i nak sangat datang. Pemandangan memang cantik

Reply
Next article Next Post
Previous article Previous Post

Advertisement

Themeindie.com