banner

14 February 2017

Baca Trip Blue Fire Kawah Ijen  dan Trip Bromo Tengger Semeru National Park

Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Hari terakhir Trip Bromo, kami dibawa melawat Museum Angkut yang merupakan museum angkut terbesar di Asia yang terletak di Kota Batu Malang Indonesia. This is an amazing place where you can enjoy many kind and types of vehicles in the past, made in year 1920s up to 2000s including the car and helicopter of Dr Ir Soekarno, the first president of Indonesia. 
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
'Mahu melawat Museum Angkut ?' tour guide kami bertanya. Yep, pastinya mahu. Sebenarnya melawat muzium bukanlah hal yang terlalu saya sukai tetapi, ternyata Museum Angkut mengubah persepsi itu. Oleh kerana kurang maklumat tentang muzium ini yang ada dalam benak saya mungkin sekadar melihat pengangkutan melulu dan ketika masuk ruangan depan saya mulai tertanya-tanya 'hanya inikah?'.  Jujur saja, dari luar bangunan itu it looks like an old warehouse painted beautifully.

Ternyata ia lebih dari apa yang saya fikirkan. Keluasannya lebih  3.8 hektar, dihiasi dengan lebih dari 300 jenis  transport antik hingga moden. Paling best bangunan-bangunan yang ada sangat bercirikan international seperti ciri Eropah, Amerika dan pastinya Asia. Pada saya, Museum Angkut juga mampu menjadi medan bagi penggemar photography. There are mini Hollywood, Mini Italy and etc. It's pretty interesting as park and museum in Indonesia. Museum ini tidak seperti muzium but more like an exhibition from old car, bicycle, train, etc dan juga disini ada pasar apung seperti Floating Market, Thailand. 
Tempat ini saya sarankan untuk anda lawati. Hebat ! recommended ! Bring the kids, your family ! Berada disini jangan pernah lepaskan peluang untuk bergambar . Berikut merupakan gambar-gambar kami :
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia


Ini kawasan Amerika, ala-ala kita sudah sampai Negara Trumph (haha)
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Mau personal rider or maybe, driver ? just contact him
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Mau melapor ke polisi ? bisa aja
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Naik sapi juga boleh..
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Hello from German ^^
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Mahu beli fruits ? datang saja ke London Market Hall
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Buckingham Palace
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Melintas jalan itu harus hati-hati ya..
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Lagi bingung mahu ke mana ya ?
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia

Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Seperti di Universal Studios
Untuk trip ini special thanks to our tour guide, Mr Rohman from Agent Wisata Bromo. Until next trip!

your advertise here

This post have 16 comment

avatar
Abam Kie delete 19:11

Hello. Sy suka membaca cerita pengembaraan org lain ke luar negara sebab sy pun nak melancong cuma x mampu ke luar negara.
BTW, sy follow blog awak, ya? no 1309. TQ.

Reply
avatar
Farah Waheda Wahid delete 23:04

wahhh bestnya tengok... bilalah dapat jalan-jalan macam ni...

Reply
avatar
precious cla delete 08:49

Hai Abam Kie, terima kasih sudi baca kisah eksplorasi saya ^^ hopefully, suatu hari nanti abam Kie pun dapat jalan-jalan ke luar negara ya :)


** Hello Farah, mesti satu hari nanti akan ada masa jalan-jalan macam ni **

Reply
avatar
Emily delete 11:45

This is such an interesting museum. How come there are not more people visiting? This is my first encounter with it thanks to your blog!

Reply
avatar
cindyrina delete 11:58

Seronoknye! kalau berpeluang ke sini. Banyak tempat menarik.

Reply
avatar
5 Little Angels delete 17:59

I will definitely bring my kids there. Looks fun.

Reply
avatar
Jia Shin Lee delete 18:53

Looks like a fun trip, glad you enjoy yourselves.

Reply
avatar
Wai Yee aka Rane delete 22:11

the museum look good. wish to visit it one day

Reply
avatar
Rawlins GLAM delete 09:15

Menarik juga kan lokasi di sini. Perhaps I should go and visit. Dekat je pun.

Reply
avatar
Bearhy Hui Ying delete 10:24

wow...have fun!!! Will visit next time!!

Reply
avatar
Iman Abdul Rahim delete 10:27

So interesting. And knowledgable too!

Reply
avatar
Blair Villanueva delete 09:58

Omg! I am in-love with those vintage cars! Are there still car makers that still or can produce this model, but faster cars?

Reply
avatar
Sharon Lee delete 19:20

I feel that you been to few different countries in just one place =) Nice to visit and take photos too.

Reply
avatar
Rikajue delete 18:57

Menariknya tempat ini! Memang banyak gambar menarik untuk ditangkap. Terima kasih berkongsi pengalaman.

Reply
avatar
Sunshine Kelly delete 09:44

Tak pernak sampai ke Malang before, I heard the place and food are good there

Reply
avatar
CamBiobyPolaris delete 10:51

A great and amazing museum, I'm gonna put it on my checo listo when I start travelling around the world. Thanks for the tips

Reply
Next article Next Post
Previous article Previous Post

Advertisement

Themeindie.com