DESTINATION : BLUE HOLE, LAHAD DATU SABAH

www.cla-travel.asia ~ Blue Hole, Lahad Datu Sabah

Jika selama ini para divers hanya mengenali Pulau Mabul dan Pulau Sipadan sebagai syurga aktiviti diving, ternyata, ada satu lokasi terbaru lagi dan terletak di Lahad Datu iaitu ; Blue Hole !
BLUE HOLE, LAHAD DATU SABAH
Selama ini kita hanya tahu beberapa lokasi Blue Hole yang terkenal di dalam dunia seperti The Great Blue Hole di Belize, Blue Hole Deam di Bahamas dan Dragon Blue Hole di China. Sebagai penduduk jati negeri Sabah yang tercinta, saya turut berbangga dengan penemuan baru ini. Ia berpotensi menjadi tumpuan kaki selam atau para divers dari seantareo dunia. 

Blue Hole, Lahad Datu Sabah ini dianggarkan mempunyai kedalamanan sehingga 14 kaki (15 meter) ke dasar laut dan merupakan satu-satunya Blue Hole yang terdapat di dalam Malaysia. Oleh itu, para peminat scuba diving, ini adalah lokasi terbaru untuk anda. Masih belum ramai yang melakukan eksplorasi ke dalam Blue Hole Lahad Datu ini. 





DESTINATION : BLUE HOLE, LAHAD DATU SABAH DESTINATION : BLUE HOLE, LAHAD DATU SABAH Reviewed by precious cla on 20.3.19 Rating: 5

20 comments:

Hunny Kitty said...

Read about this place few days back. Tak sangka kat Malaysia dah timbul deep blue hole ni..mmg confirm lawa. Cuma tak pernah tgk org malaysia sendiri p sana lagi dan poat gambar yg dia ambil sendiri d fb or ig or blog

Jia Shin Lee said...

I've been to Lahad Datu once didn't know there's such a beautiful place there. Happy to learn about a new place in Malaysia

Bella Jamal said...

Ada baca di portal berita mana pasal Blue Hole ni. Tertarik kalau boleh cerita macam mana ianya terbentuk. Tambah lagi tempat menarik ke Sabah.

budakbandunglaici said...

wow tak sangka kat Sabah ada keajaiban ni, ingat kat oversea je ada. ni skuba memang suka la tempat macam ni. harap-harap kita boleh jaga tempat dengan baik & cuba elakkan dari tercemar

Syamimi Saad said...

Ingatkan Lahad datu terkenal sebab kes bersejarah tu je. Rupanya ada pulau yang cantik juga ye..
Tapi selamat ke cla kalau nak ke sana?

Zharif Azis said...

Pertama kali dengar nama tempat nie. Agak takut ya melihat kedalaman Blue Hole nie tp sy pasti para divers teruja utk ke sana. Cantik sungguh tempat ini dilinat dari atas yer. Nanti nak ke sana jugaklah

Siti Rohaida Yusof said...

tak pernah lagi sampai ke sini..apatah lagi pulau² yang ada di sana.Tapi serius memang cantik sangat kan pulau yang ada kat sana...Mesti lepas ni ramai pengunjung yang datang ke pulau Blue Hole ni

Precious Cla said...

Kebanyakan pulau-pulau di Sabah terkenal sebagai destinasi menyelam yang terbaik, airnya jernih dan bersih. #TravelSabah

Comel Azhar said...

Never been to sabah uet. But one fine day.. btw thanks for sharing

Mimi Azirah said...

Tak sangka Blue Hole, Lahad Datu Sabah dianggarkan mempunyai kedalamanan sehingga 14 kaki @15 meter . dalam jugak. Tapi no wonder lah jadi tumpuan sebab di Sabah memang banyak pulau pulau yang cantik

AyuArjuna BiGoshh said...

Bery informative ni. I suka pergi sabah banyak tempat cantek. Nanti boleh plan dengan famili utk datang ke sini

Emilinda said...

Ofismet i every year pergi mabul untuk diving. Now i think i wanna suggest her to go to this blue hole.

Hanny Abdullah said...

Wahhh cantik.sungguh lah tempat ni, sure peminat scuba diving happy gila nk ke sana. Mcm sis ni utk lepak2 je boleh lah gi..kalau nk scuba tu idok le..:)

Iza Ramli said...

Wah. Tak oernah dengar pasal Blur Holes ni. Nampak macam menarik je kalah pergi. Tapi Iza tak pandai scuba diving. Huhu

Sunshine Kelly said...

Wah! a must place to go if I visit Lahad Datu. Thanks for sharing this info i have take note for my next trip.

Julia Mahir said...

Sabah definitely have so many more place to discover! So far baru pernah pergi KK je. Kaki Gunung Kinabalu pun tak sampai lagi. Soon!!!

Mawardi Yunus said...

Ada baca article berkenaan blue hole ni sblm ni. Tak sangla ada di lahad datu ya.

decamellia said...

Subhanallah bestnya 😍

tenku butang said...

wah.. ada tempat abru ye untuk mereka yang suka aktiviti scuba diving tu.. jangan lepaskan peluang terjah tempat baru ni ..

Kylie Cre8tone said...

feels like wanna go sabah.. yet to go lahad datu and ur photos looks so amazing... wanna go..

Powered by Blogger.