13 February 2015

Happy Valentine's Day, Readers !

Sebuah idea membakar saya berhari-hari.

Apa yang membuat seseorang itu menulis ? apa yang terjadi ketika seorang membuat keputusan untuk menjadi seorang penulis ? Apa yang dicari seorang penulis ? Dinamika apa yang terjadi diantara seorang penulis, pembaca, dan jagatraya ini ?

Saya buka seorang penulis serius. Saya hanya menulis bila mana saya punya waktu itu. Namun, saya terfikir untuk menjadi seperti penulis-penulis 'itu'. Ratusan naskah tulisan yang ditulis oleh penulis dilemparkan untuk didengar oleh orang ramai melalui tulisannya dan saya bukan diantaranya. Saya hanya berhobikan menulis. Menyusun kata demi kata menjadi himpunan ayat. Hanya terkadang saya menjadi serius dalam menulis dan itu ketika tulisanku dibayar oleh orang yang mahukan tangan dan isi kepalaku tercurah melalui sebuah tulisan. Rasanya sedap ketika mendapat upah meski terkadang saya harus menjadi orang lain untuk menciptakan kata-kata menurut apa yang orang mahu saya lemparkan keatas artikel tersebut.

Ada waktu saya menulis sekadar ikut suka dan semahu hati dan itu biasanya terjadi didalam blog ini. Blog ini tidak seindah harapanmu, mungkin. Manusia diluar sana mungkin mahunya sesuatu yang lebih 'umph' tetapi, harus diingat bahawa ini adalah blog saya dan hak keatasnya 100% terletak pada saya.  Apa pun, tulisan saya masih yang terbaik dimata saya (egokah statement ini?) . Pada saya tidak. Sama ceritanya ketika anda berdepan dengan cermin lalu bertanyalah hatimu pada dirimu 'kacakkah saya hari ini?' ...anda lalu tersenyum puas lalu meninggalkan cermin itu. Satu kata untuk hal tersebut adalah 'yakin' meski sebenarnya anda tidaklah sekacak orang lain. Iitu tidak penting, yang penting dimata anda, anda sudah cukup baik dengan penampilan tersebut. Satu kata untuk itu 'bersyukur' akan segala apa yang anda miliki dan bukan apa yang orang lain selalu harapkan dari kita.

Whuuuuu... saya sebenarnya ingin membangunkan pujangga tidur. Saya sebenarnya terusik, termenung, bahkan terpukau melihat transformasi yang diperagakan oleh seseorang ketika ia berhasil 'disentuh' oleh kekuatan ilham. Lalu saya bertanya adakah caranya agar seseorang itu mampu mempersiapkan dirinya disengat inspirasi ? aaah ketika menulis ini, saya sedang gila. Gila akan sebuah ilham dan juga sebuah inspirasi. Ingin rasanya kakiku melangkah jauh dari tempat dimana saya berada sekarang dan menggerakkanya kesuatu tempat yang mempu mengairiku dengan 1001 macam inspirasi. 

aiiiii...saya tidak punya banyak kata lagi mahu ditulis disini. ini hari JUmaat yang telah berakhir waktu kerjaku. 4:51 petang dan sekejap masa lagi saya akan pulang kerumah dimana hatiku selalu berada. Tempat yang nyaman yang pernah dan selalu kumiliki kerana di sanalah segala rasa cintaku bermula pada segala sesuatu. 
HAPPY VALENTINE'S DAY

Esok hari valentine's ya ? saya mahu mengucapkan happy valentine's day to all of ya ~ my lovely readers yang suka datang melawat saya disini. Kerana hadir kalianlah blog ini sentiasa mempunyai page view yang tinggi. aaah...kamu buat blog ini hidup tersiram oleh kehadiran kalian. Thanks ya ^^

Share:

2 comments:

muhd t halim said...

tumpang blogwalking, sakit dah kaki ni dok jalan-jalan ( Si PANJANG lagi sakit kaki tau...! ) kalau free boleh tengok2 blog saya erkk...
http://sipanjangkata.blogspot.com

Precious Cla said...

cuti-cuti ni elok sgt la berjalan-jalan di blog kawan...*tak gitu?*

Thanks sudah melawat blog saya.