Dari Sabah Transfer Ke Semenanjung



Malas  aaah…jujur hatiku bicara, saya tidak suka ! bukan membenci orang Semenanjung jauh sekali ingin bermusuh dengan mereka. Kita sama-sama Malaysia, melihat bulan yang sama menikmati matahari yang sama.. Tiada sempadan untuk berteman, tiada halangan untuk berkawan.

Saya ada ramai kawan berasal dari Semenanjung Malaysia, mereka baik-baik dan tidak kurang juga yang jahat. Rasanya orang jahat ada dimana-mana dipelusuk dunia ini.  Negeri ini  juga turut  memiliki  orang jahat.  Makanya, saya tidak mempertikaikan negeri siapa rakyatnya jahat dan baik. Ringkasnya, tengok pada statistik sajalah !

Masalahnya antara Sabah dan Semenanjung, ada satu yang saya kurang suka bila bersama. Mereka kurang memahami Bahasa yang saya gunakan. Cis !! saya bercakap terlalu laju dan terlalu baku-kah ? hahaha. Kalau macam tu marilah kita menggunakan Bahasa Inggeris sebagai Bahasa perantara diantara kita. Boleh ? kalau tak boleh, diam-diam sajalah.  Saya faham setiap perkataan yang disampaikan oleh mereka tetapi, bila saya bercakap mereka seperti ''eeerrrr''  (errr..mau diulang lagi ayat saya ? buang masa. ) . Begitu sukarkah memahami Bahasa baku negeriku ? atau hanya orang lampih saja yang tidak dapat memahaminya. Oh My Malaysia !!

Dicoretkan kisah pagi ni sejak kelmarin pejabat ini mengalami masalah no internet connection dan dengan seribu harapan agar  ia dibaiki sebelum tamatnya waktu pejabat hari ni, saya menghubungi streamyx technician. Masuk line pun tunggu beberapa minit, dapat line saya pun memberitahu masalah yang dihadapi. Orang dihujung talian bertanya tentang itu ini, dan menyuruh menunggu kerana ia perlu memeriksa sistem mereka. Ok.

Beberapa minit kemudian, saya ditransferkan kepada seorang manusia yang Bahasa inggerisnya sangatlah seperti seorang Tagalog . cakap punya cakap, dia menyuruh saya menunggu lagi. (ni nak tunggu berapa lama lagi ni..) . Beberapa minit kemudian saya dilayan lagi oleh seorang lelaki melayu.
Sabah dan Semenanjung Malaysia

Ye cik ade ape ye…. ( saya explained the situation…dari A kepada B, B kepada C , sekarang nak tanya ada apa ? Oh My Streamyx !!) . Sepanjang perbualan itu, saya tidak mengubah apa-apa cara percakapan saya. Seperti biasa dan akan selalu begitu, Bahasa Sabah dan lelaki dihujung sana seakan-akan blur ^^ hehe. I & U  itu adalah istilah yang dia gunakan untuk membahasakan diri namun, diantara perkataan-perkataan lain dia tidak pula menggunakan Bahasa inggeris. Sebenarnya bila berkomunikasi dengan orang Semenanjung saya prefer untuk berbahasa Inggeris, walaupun itu hanya Bahasa pasar. Ia lebih mudah dan menyelerakan tekak  ^^ Apa pun thanks to Fakrul (lelaki Streamyx itu) kerana menggunakan Bahasa Kebangsaan – Bahasa jiwa bangsa.  Dengar suara, orangnya macam hensem je, macam comel je hahaha…tapi jangan terpengaruh pada suara didalam talian telefon, Datuk K bila bercakap dengan CT pun suaranya macam umur 17 tahun . haha. Ooppsss :P

Malaysiaku, majmuknya menjadi keunikan dan saya bangga akan keadaan itu. Kau Melayu, saya bukan. Kau Cina, saya bukan. Kau India, saya bukan. Saya hanya seorang manusia berbangsa minoriti dinegara ini, namun dinegeri ini kami adalah bangsa majoriti. Soalannya, apakah bangsa saya  ?  :D

Ditegaskan kembali bahawa tulisan ini bukanlah tulisan ''ada benci antara Sabah dan Semenanjung'' melainkan ''tak kenal maka tak cinta''  . Jom saling mengenali agar ada cinta berputik diantara kita. Laut Cina Selatan bukan sempadannya, budaya etnik bukan pagarnya. Dimana ada cinta tulus disitu lahir keharmonian sejagat. Saya sayang Malaysia !
Dari Sabah Transfer Ke Semenanjung Dari Sabah Transfer Ke Semenanjung Reviewed by Precious Cla on 17.10.14 Rating: 5

1 comment:

Wpk Movers said...

Salam Sejahtera , Sesiapa mencari Syarikat Forwarding untuk menghantar kenderaan anda ke Sabah dan Sarawak ataupun ke Semananjung? Sila hubungi kami di 01128511549 untuk harga yang terbaik. Penjimatan wang anda dengan kami. . SELAMAT CEPAT CEKAP

Powered by Blogger.