search

Blog Archive

26 May 2014

Macam mana nak tarik Pembaca datang Blog kita ?

Susah sangatkah nak tarik pembaca datang dan baca tulisan-tulisan dalam blog kita ? Waktu baru berjinak-jinak dalam dunia blog dulu, saya tak pernah terfikir pun tentang pembaca atau follower dalam blog ini. Yang saya tahu menulis dan terus menulis untuk sebuah kepuasan didalam diri. 

Namun, ketika dunia beranjak gemilang dan saya semakin tahu kepentingan pembaca dalam blog maka barulah saya terkial-kial mencari petunjuk para otai untuk tujuan tersebut. Susah memang susah tapi tiada yang mustahil selagi ada keinginan dan kerajinan. Selama ni kita mungkin sibuk nak bagi tarikan pada gadis-gadis idaman atau para jejaka idaman supaya mereka suka pada kita. Para blogger pun harus ada caranya nak tarik pembaca suka pada blog kita. 

Pertama, kita kena fokus terhadap apa yang kita tulis dan motif tulis tersebut ada di dalam blog kita. Macam you la, nak pakai lawa-lawa pergi kolej tu buat apa. Mesti ada sesuatu kan...kan..kan.. ehem ! tak cukup dengan lawa, mesti ada perfume Calvin Klein gitu. hehe

Lepas tu, design blog kita kena menarik tertaik supaya pembaca tergoda . aaaummm.... kalau blog tak cantik, mood pun hilang nak baca. tak gitu ? eh..eh.. blog saya ni cantik tak...cun tak.. *sebenarnya blog ni tak brapa cun, tapi tuan tanahnya cun you* oleh itu korang haru baca setiap tulisannya supaya korang boleh kenal tuannya. haha. boleh gitu ?

Next, para blogger kena rajin balas setiap komen yang dihantar oleh pembaca. Kalau tak balas macam mana dia tahu respon pemilik blog tersebut pada kehariannya didalam blog itu. Orang bagi salam, kita kenalah balas. Kaaaan..... mudah difahami. Kita harus mesra dengan para pembaca kita. Mesra ada banyak cara...yang tu korang tak perlu tunjuk ajar dari gua.  :D

Ok la sebenarnya, saya pun bukanlah pandai sangat tapi bolehlah untuk berkongsi sedikit-sebanyak ilmu pada korang semua. Kan dunia ada memberi kalimat 'sharing is caring'
Share:

4 comments:

NURUL AQIDAH AZAHAR said...

betul2..ida pun baru je dlm blogging ni..anyway nice sharing

Precious Cla said...

so, kita kena rajin-rajin ;)

Erry 1979 said...

Kena rajin-rajin jugak yer....

Precious Cla said...

ya, mesti kena rajin jugak ;)

Followers