19 July 2013

Orang Malaysia memang penyibuk !


Tidak bersetuju dengan tajuk diatas ? Well, tak perlu buka mata pun kita dah tahu yang some of Malaysian memang suka sangat nak jaga tepi kain orang. Kelompok-kelompok ni tak buka mata pun, telinga mereka sentiasa ON atau peka  every single day . Kalau hal itu sahih ok la jugak…ini belum tentu kebenarannya sudah sibuk menghebahkan berita yang diterima kepada orang lain. Orang lain yang sama ‘penyibuk’ pun sibuk-sibuk mahu passing the messages to the world. Tak kisah cerita itu benar atau tidak.  Whohoooo…….adakah ini sifat warga Malaysia ? saya tidak kata SEMUA..tetapi memang RAMAI yang bersikap penyibuk !  Artis bercerai, dia pun mau tolong spread the news to the world…orang lain kawin lagi, dia pun sibuk-sibuk nak update status FB dan blognya tentang hal itu….kalau setakat itu, tidak apa lagi..ini pandai pula dia menambah sebab-sebab orang tu tinggalkan isterinya dan cari betina lain…adoiiii !! bila dirinya dijadikan cerita oleh orang lain, rasa-rasanya dia ok tak ?
Oh Malaysiaku ! tak perlulah menjadi jahil akan semua itu. Hal dorang, biarlah dorang settle sendiri. Kita tak tahu pun pokok pangkal kenapa keadaan itu jadi macam tu. Hanya tuan punya badan sendiri yang tahu. Tak perlu menjadi tukang cerita yang tidak pernah menyelidiki hal tersebut. Itu sama bodohnya dengan ……….. (rasa-rasanya diri itu perlu disamakan dengan apa ya?) hehe
Tak perlu berdosa untuk jadi tidak berguna; jadi BINGUNG saja sudah cukup untuk Setan mengalahkanmu. Maka itu PELAJARILAH Firman secara teliti & teratur !
Hiduplah dengan cara yang benar kerana dari situ terpancar kehidupan sejati. Jangan menyebarkan gosip dan jangan mengatakan hal yang tidak diketahui asal-usulnya.

Selamat mengamalkan ibadah puasa buat yang beragama Muslim and let get the best out of it ! To non-Muslim, you know what should you do in your life !

Cheers !

Mungkin anda salah satu dari mereka yang PENYIBUK ! [baca lanjut]

Share:

0 comments: