Cara-cara menaikkan traffic Blog


Memiliki traffic atau pengunjung Blog lebih 1000 visitors  setiap hari tentu sangat diharapkan oleh Blogger. Untuk mencapai traffic sebanyak itu harus ada usaha. Sebenarnya ada beberapa cara dapat digunakan untuk meningkatkan traffic blog meskipun belum sure 100% (hehe) kata orang tidak salah mencuba ! setakat ni visitors blog saya tak mencapai 200 orang sehari (tak lakulah tu…hehe ^^ tak kisahlah yang penting melebihi 100 orang sehari pun dah cukup  :D)

Berikut beberapa cara yang menurut saya boleh digunakan untuk menaikkan atau meningkatkan traffic blog atau Website :
  1. Posting entry banyak-banyak. Sepertinya ini adalah syarat mutlak dari sebuah blog. Posting secara berkala dan teratur akan memudahkan Blog terindeks dalam google atau carian engine.
  2. Kandungan dan Kualiti Posting. Tulislah artikel-artikel yang banyak dicari visitor atau topik yang lagi hangat saat itu. Usahakan untuk menulis posting dengan bahasa yang easy to understand sesuai dengan karakter anda sendiri. Sebuah posting yang best untuk dibaca akan selalu diingat oleh pengunjung dan biasanya akan berakhir dengan bookmarking pada jejaring sosial yang tentunya akan mempermudah cara Menaikkan Traffic Blog atau Website..
  3. Keaslian Artikel. Pastikan artikel yang anda posting merupakan ASLI dari inspirasi anda sendiri dan bukan hasil copy paste. Artikel hasil copy paste akan sangat mudah terdetect oleh Search Engine seperti Google
  4. Submit ke Blog Directory. Lakukan submit URL Blog ke alamat-alamat Blog directory
  5. Sering Blogwalking. Kalau diertikan adalah “Berjalan-jalan di Blog”… atau Entahlah… yang jelas begini; Sebaiknya sering-seringlah menjelajah atau berkunjung ke blog lain. Jangan lupa tinggalkan komen dan URL blog anda disana. Kalau perlu ajukan pertemanan dengan mengajaknya bertukar URL Link kerana cara ini sudah terbukti dapat Meningkatkan Traffic Blog
  6. Internal Link. Link internal hantar posting ternyata dapat meningkatkan pengunjung blog
  7. Iklan AddWord. Anda boleh menggunakan Iklan AddWord karena cara ini sudah terbukti sangat okay gitu !! hehe
  8. Dari Mulut ke Mulut. Maksudnya begini; Setiap anda bertemu dengan teman, Saudara atau siapa saja dan dimana saja jangan lupa memberitahu mereka alamat Blog atau Website anda dan suruhlah mereka untuk sering-sering berkunjung ke Blog anda…ceh !! tapi my blog tak dibaca oleh friends & family..hehe
  9. Tulis dan Sebarkan. Tulis alamat Blog anda pada secarik kertas – gandakan sebanyak puluhan, ratusan atau ribuan lembar dan sebarkan atau bagi-bagikan kepada setiap orang yang anda temui baik di mamak, Bus, Sekolah, Traffic Light, Pasar Sayur atau dimana saja. Cara ini sepertinya juga dapat menaikkan …kalau berani sajalah !! haha….tapi kalau isi blog anda sekadar personal matters better don’t ! orang tak tertarik tu…hehe
  10. Tulis dan Tempelkan. Cetak Alamat URL Blog atau cukup print pada Kertas HVS dengan jelas dan tempelkan di perempatan jalan, pinggir jalan atau di pusat-pusat public yang mudah terlihat orang lalu-lalang…berani ??? buatlah klu mau sangat traffic tinggi hehe…
  11. Tinggalkan URL. Tinggalkan Alamat URL Blog anda setiap anda ketika kemana saja dengan menuliskannya dimana saja.Orang akan penasaran tu..yg penting jangan jadi vandalisme ya..hehe
  12. Cetak Sticker. Cetak Sticker sebanyak-banyaknya dengan bertuliskan alamat URL Blog anda dan bagikan pada semua orang yang anda temui dimanapun. Cara ini sepertinya dapat Menaikkan Traffic Blog atau Website
Ok?  Setuju tak dengan cara-cara ni…or maybe u guys ada cara lain menaikkan traffic blog…Share with me la…hehe ^^ sharing is caring...caring is loving...



Cara-cara menaikkan traffic Blog Cara-cara menaikkan traffic Blog Reviewed by Precious Cla on 1.4.13 Rating: 5

7 comments:

viona dewi ayunitami said...

caranya keren
kunjungin ya
http://vionadewiayunitami.blogspot.com/

umi & duan said...

salam bahagia
terima kasih atas perkongsian di atas sudi kiranya melawat dan menjadi sebahagian follower umie..
i follow your blog

this my link
http://duanprintingmaju.blogspot.com/

Leods said...

terima kasih sudah melawat blog ini..kalau ada penambahan cara jangan segan utk berkongsi ya :)

Anonymous said...

There's definately a lot to find out about this subject.

I love all of the points you have made.

my blog sex tips for women

edwin winsley said...

thanks for this info.. waiting for another info..
please visit my blog :
http://infoberitabolaliga.blogspot.com/

edwin winsley said...

sangat bermanfaat informasinya. boleh dishare untuk informasi lainnya.
kunjungi juga blog ini :
http://infoberitabolaliga.blogspot.com/

shukri said...

trima kasih dan info yg menarik untuk dipraktikkan

Powered by Blogger.